Welkom bij ClimateBooster in de Praktijk! In deze rubriek delen we graag de ervaringen van onze gewaardeerde klanten met jou. Bij ClimateBooster streven we ernaar om duurzame oplossingen te bieden die niet alleen de ecologische impact verminderen, maar ook comfort en efficiëntie verbeteren.
De eerste winters met vloerisolatie en climateboosters.
Nadat in maart 2017 vloerisolatie onder mijn huis is aangebracht heb ik in september 2018 climateboosters geïnstalleerd. Uiteraard wil ik weten of het een en ander effect heeft gehad. Zeker met de vloerisolatie merkten we het verschil de volgende dag al. Als ik 's morgens opstond was het 15 graden in de kamer, met warme radiatoren. Na aanbrengen van de isolatie was het de volgende morgen 16 graden met koude radiatoren. Toch ietsjes aangenamer in huis dan anders.
Het energieverbruik was in 2017 dan ook al lager dan in 2016. Het gasverbruik zakte in 2018 onder de 1100 m³, mede door de climateboosters. In 2019 hoop ik uiteraard onder de 1000 m³ te komen.
Kijk ik naar het verbruik over de laatste maanden van 2017 en 2018 dan valt op dat het gasverbruik met meer dan 100 m³ is gedaald. Over de eerste 4 maanden van 2019 is het verbruik eveneens met meer dan 100 m³ lager dan diezelfde periode in 2018. Deze winter dus meer dan 200 m³ bespaard!
Opvallend is wel dat het verbruik over januari 2019 fors hoger is dan januari 2018 en zelfs ook hoger dan januari 2017. Wat was het geval? Door de climateboosters zou de keteltemperatuur om laag kunnen. Echter, het opwarmen ging in eerste instantie wel sneller dan anders, wat ook de bedoeling was. De laatste halve graad om op temperatuur te komen duurde wel erg lang, dus de keteltemperatuur, maar weer hoger en hoger gezet.
Begin februari bezocht ik op de bouwbeurs de stand van Vaillant, het merk van de ketel. Legde het probleem voor. Antwoord was: “De ketel kan zijn warmte niet kwijt, krijgt dus water van dezelfde temperatuur terug en hoeft niet verder te warmen. De thermostaat vraag wel om extra warmte, dus blijft de ketel rondpompen. Zet de keteltemperatuur maar eens 20 graden lager” Resultaat: een gasverbruik van 134 m³ in februari tegen 243 m³ in februari 2018. In maart was het verschil minder groot met een verbruik van 125 m³ tegen 181 m³ in 2018. Uiteraard kunnen ook temperatuurverschillen van de verschillende jaren een rol hebben gespeeld. Ook het feit dat begin maart het toilet is aangepast en toen de voordeur veel open heeft gestaan. In april was het gasverbruik nu ook weer 8 m³ hoger dan vorig jaar, komt mede doordat begin april is begonnen met de badkamer. De eerste 3 weken van maart heeft de voordeur ook veel open gestaan. Al met al ben ik erg blij met de investering in vloerisolatie en climateboosters. Terugverdiend heb ik nog niet, maar dat gaat helemaal goed komen. Misschien nog wel belangrijker is dat het huis een stuk comfortabeler is geworden. Dat is ook wat waard!
Leuke bijkomstigheid is dat ook het elektriciteitsverbruik is gedaald over de eerste 4 maanden van dit jaar vergeleken met 2018. Komt o.m. door een nieuwe afwasmachine en diepvriezer. Daar staat tegenover dat de climateboosters ook stroom verbruiken, maar de pomp van de verwarmingsketel draait ook minder. Dit heeft weer als voordeel dat de ketel langer mee gaat.
Comments