Nadat de Nederlandse overheid heeft aangegeven in 2030 de gaskraan te gaan sluiten, dreigt de energietransitie in een stroomversnelling te raken. Ook het overheidsbesluit om met ingang van 2021 het installeren van volledig gasgestookte cv-ketels te gaan verbieden, draagt hier aan bij. Veel van de aandacht in de energietransitie zal daardoor gericht worden op alternatieven voor het gebruik van gas als brandstof voor verwarmingssystemen. De noodzaak tot verduurzamen en de wetenschap dat er vanaf 2030 geen aardgas meer beschikbaar zal zijn, maakt de zoektocht naar nieuwe oplossingen urgent.
De opkomst van de warmtepomp: duurzaam alternatief voor cv-ketels
De warmtepomp wordt het meest genoemd als serieus en duurzaam alternatief voor de traditionele gasgestookte cv-ketel. Ook een hybride warmtepompsysteem, waarbij de warmtepomp zorgt voor de verwarming en de cv-ketel enkel nog warm tapwater levert, wordt vaak genoemd. Warmtepompen werken echter het meest optimaal met een lagere aanvoertemperatuur (< 55 °C) dan waar de huidige cv-ketels mee werken (75 °C). Daarbij komt het feit dat hoe verder de aanvoertemperatuur in een warmtepompsysteem verlaagd kan worden, hoe efficiënter en energiezuiniger deze zal werken. Lage temperatuurverwarming heeft dus niet alleen de toekomst in een wereld zonder gas, het zorgt ook nog eens voor een flinke energiebesparing.
Efficiënte afgiftesystemen voor laagtemperatuurverwarming
Om met dergelijke lage temperaturen in verwarmingssystemen toch het gewenste comfort te verkrijgen, zal het huidige afgiftesysteem ook aangepast moeten worden. In nieuwbouwwoningen wordt daarom vaak al bij voorbaat voor vloerverwarming gekozen. In bestaande woningen is het plaatsen van vloerverwarming echter vaak een kosten intensieve ingreep. Ook een tweede mogelijkheid; het plaatsen van ventilatorconvectoren, is een kostbare aanpassing. Samen met de investering in de warmtepomp zelf, kunnen de kosten hierdoor flink oplopen. Vooral wanneer men bedenkt dat er al een compleet afgiftesysteem aanwezig is.
Lagere aanvoertemperatuur, hoger comfort: ClimateBooster in actie
De ClimateBooster is een add-on waarmee warmte afgiftesystemen met radiatoren geschikt gemaakt kunnen worden voor het toepassen van een (hybride) warmtepomp. Door de aanwezige radiatoren en/of convectoren te voorzien van een ClimateBooster, kan dezelfde warmteafgifte bereikt worden met een lagere aanvoertemperatuur. Doordat de ventilatoren van de ClimateBooster het principe van de natuurlijke trek van radiatoren/convectoren versterken, wordt de betreffende ruimte ook nog eens sneller op de gewenste temperatuur gebracht en dat met een egalere temperatuurverdeling. Met andere woorden: meer comfort, met minder energie!
Neem voor meer informatie contact op met via ons contactformulier.
Comments